2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Interneten gyűjt a Louvre egy kép megvásárlásához

2010. november 16. 10:07, utolsó frissítés: 10:22

Története során első alkalommal magánszemélyektől vár adományokat az interneten egy kép – idősebb Lucas Cranach festményének – megvásárlásához a párizsi Louvre. A patinás intézmény a Die drei Grazien (A három grácia) című mű négymillió eurós vételárának háromnegyedét már előteremtette, a fennmaradó egymillió eurót magánadományokból reméli megszerezni. A kezdeményezés saját honlapot is kapott.

A művészetpártolók közvetlenül az interneten keresztül is befizethetik adományukat, de csekket is kérhetnek. Aki több mint 200 eurót áldoz a képre, privát látogatáson tekintheti meg az 1531-ből származó alkotást. Azok az adományozók pedig, akik 500 eurónál is magasabb összeggel járulnak hozzá a vásárláshoz, a bemutató előtti látogatásra lesznek hivatalosak.

A mindössze 24-szer 37 centiméteres festmény három meztelen lányt ábrázol. A mestermunka mindig is magántulajdonban volt, 1932 óta egy francia férfié, aki most el akarja adni.

Míg Franciaország állami múzeumaiban az e fajta kezdeményezés premiernek számít, az angolszász országokban már volt ilyenre példa: a londoni Tate galéria magánszemélyektől érkező adományok révén tett szert egy 6,7 millió euró értékű Rubens-képre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS