2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hat év börtönbüntetésre ítélték a Berlinale zsűrielnökét, Dzsafar Panahi iráni filmrendezőt

2010. december 21. 09:14, utolsó frissítés: 09:14

Hat év börtönbüntetésre ítélték Dzsafar Panahi nemzetközileg is elismert iráni filmrendezőt, és megtiltották neki, hogy az elkövetkezendő húsz évben filmet forgasson, forgatókönyvet írjon, vagy elhagyja Iránt - jelentette be Faride Kejrat, a férfi ügyvédje hétfőn, hozzátéve, hogy a döntés ellen fellebbezni fognak.

Panahit kérték fel a februárban tartandó 61. Berlinale zsűrielnökének, és idén Cannes-ban is várták a zsűritagok közé, ám a fesztivál idején éppen őrizetben volt. A rendező négy évvel ezelőtt Offside (Pályán kívül) című filmjével Ezüst Medve-díjat nyert a berlini nemzetközi filmfesztiválon. Az alkotás iráni lányokról szólt, akik fiúnak maszkírozva akarnak beosonni egy futballmeccsre.

Panahit a rendszer aláásása miatt ítélték börtönbüntetésre Mohammad Raszulov ellenzéki filmrendezővel együtt, aki szintén hat évet kapott. Raszulov és Panahi az ellenzéket támogatta a 2009. júniusi iráni elnökválasztások során. Fogságban van egy harmadik ellenzéki filmes is: Mohammad Nurizad jelenleg három és fél éves börtönbüntetését tölti kormányellenes propaganda terjesztéséért és az ország vezetőinek megsértéséért.

A francia filmszakma és értelmiség tegnap tiltakozott a Panahi ügyében született ítélet ellen, többek között Frédéric Mitterrand kulturális miniszter, Thierry Frémaux, a cannes-i filmfesztivál művészeti igazgatója, valamint Bernard-Henry Lévy filozófus is kifejezte felháborodását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS