2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A zseni műhelye című kiállítás zárja az olasz Caravaggio-évet

2011. január 03. 09:20, utolsó frissítés: 09:20

Caravaggio műhelyének titkaira próbál fényt deríteni az a kiállítás, amely lezárja a barokk festő halálának négyszázadik évfordulóját ünneplő, olasz Caravaggio-évet. A tárlat az ünnepek alatt nyílt meg Rómában, és május 29-ig látható.


A római Palazzo Venezia palotájában látható Caravaggio. A zseni műhelye (Caravaggio. La Bottega del genio) című kiállítás arra a kérdésre próbál választ adni: hogyan festett Caravaggio sötét műteremben, sötét színekkel, miközben a modellt egyedül a tetőablakon érkező fénysáv világította meg?

"Számtalan könyvet írtak már Caravaggióról, de egyik sem fejtette meg a titkot: hogyan készültek a remekművei? A szokatlan kiállítás átmenetet képez egy filmforgatás helyszíne és egy tudományos laboratórium között" - nyilatkozta Rossella Vodret, a római múzeumi komplexum vezetője.

A kiállításon azok a témák láthatók, amelyek Caravaggio festményeire kerültek: többek között a festő csendéleteiről ismert gyümölcskosarakat rekonstruálták három dimenzióban, különböző megvilágításokkal. Emellett bemutatják a barokk korban használt optikai eszközöket (például tükröket) is. A szervezők célja érzékeltetni, mit látott maga előtt a mester, miközben alkotott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS