2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Raffaello-festmény szobabelsőt, erkélyt, tájképet rejtett

2011. január 04. 15:22, utolsó frissítés: 15:22

Raffello eredetileg más hátteret szánt A nagyherceg Madonnája című, 1505-ös festményének, derült ki a kép röntgenes átvizsgálása során. Az éjfekete háttér mögött egy szoba belseje, egy balkon párkánya és egy tájkép körvonalai bontakoztak ki. Arturo Carlo Quintavalle művészettörténész szerint a felfedezés újraírta az olasz művészettörténet egyik jelentős fejezetét, három generáció óta kutatott talányra adott választ.


A művészettörténészek ugyanis a 19. század eleje óta próbálnak rájönni, miért került éjfekete háttér A nagyherceg Madonnája (Madonna del Granduca) néven ismert festményen a gyermekét karján tartó Szűz Mária mögé. A Raffaello által 1505 és 1507 között festett, hasonló jelenetet ábrázoló valamennyi képen tájkép látható a háttérben.

Az átvilágításon kiderült, a festmény hátterét a 17. században fedték le fekete festékkel, valószínűleg azért, mert az eredeti megrongálódott. Erre utal az is, hogy a festményhez használt fatábla rövidebbnek tűnik az eredetinél, vagyis lehet, hogy később levágtak belőle egy darabot. A szakértők egyelőre nem döntöttek arról, hogy meghagyják a fekete hátteret vagy restaurálják Raffaello eredetijét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS