2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rekordot döntött a tavalyi mozijegybevétel Kínában

2011. január 05. 09:14, utolsó frissítés: 09:38

Rekordbevételt: a becslések szerint tízmilliárd jüant (4,8 milliárd lejt) ért el tavaly a mozijegyeladás Kínában. Az országban több mint ötszáz film készült 2010-ben, ezzel a kínai filmipar a globális filmgyártás harmadik helyét szerezte meg - idézte a China Daily című napilap Vang Taj-huát, az állami Rádió, Film és Televízió Hivatal igazgatóját.


A tetemes bevételből 1,3 milliárd jüan (631 millió lej) a James Cameron Avatarjára megváltott jegyekből került ki: a háromdimenziós sci-fi minden idők legnagyobb kasszasikere lett Kínában. A legnagyobb bevételű kínai film az 1976-os tangsani földrengésről szóló Utórengés című dráma lett több mint 600 millió jüannal (291 millió lejjel).

A kínai filmipart jelentősen támogatja az a rendelkezés, amely mindössze 20 külföldi produkció bemutatását engedélyezi az országban évente, jelentősen csökkentve ezzel a hollywoodi konkurenciát. Kínában több mint 1800 mozi működik 5690 vetítőteremmel, de az igények növekedésével összhangban tavaly átlagosan minden harmadik nap átadtak egy újabb filmvásznat a közönségnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS