2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Biztos: áprilisban lesz Magyar Filmszemle

2011. január 08. 19:18, utolsó frissítés: 19:18

Most már biztos, hogy idén is megtartják a Magyar Filmszemlét, várhatóan áprilisban – közölte pénteken a mustrát megrendező Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) kuratóriuma. Honlapján az MMKA arról adott tájékoztatást, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) értesítése szerint a filmszemlét Réthelyi Miklós tárcavezető a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2010. évi miniszteri keretéből támogatja. Az MMKA azt ígéri, várhatóan február 15-ig részletes tájékoztatást tesznek közzé a szemlével kapcsolatban. Az NKA-támogatás mértéke 70 millió forint, a szemle társrendezésére nyílt pályázatot írnak ki.


Az index.hu csütörtökön azt írta, hogy a Magyar Filmművész Szövetség februárban maga is filmszemlét akar szervezni, erről Szomjas György, a szervezet főtitkára nyilatkozott az internetes portálnak. Pálfi György filmrendező az MTI-nek pénteken elmondta: az MMKA kuratóriumának pénteki bejelentése miatt a Magyar Filmművészek Szövetsége és a (Pálfi Györgyöt is soraiban tudó) Madzag Filmegylet szervezkedése is elmarad egy februárra tervezett filmhétvégére.

"Nekünk a lebegtetés esett rosszul, hogy talán lesz szemle, talán nem. Azt gondoltuk, van annyi film és alkotó, aki meg akarja mutatni és nézni egymás filmjeit. A mozgókép közalapítvány most először tett ígéretet arra, hogy biztosan lesz szemle és a társrendezésre nyílt pályázatot írnak ki, így a mi elképzelésünk okafogyottá vált" – szögezte le Pálfi György. A rendező szerint így is késésben vannak, hiszen egy minőségi áprilisi filmszemle megszervezését már most el kellene kezdeni.

A nemzeti erőforrás miniszter keretéből most biztosított 70 millió forint még a felét sem teszi ki annak a 160 milliónak, amennyiből tavaly a mustrát megrendezték. A pályáztatással társrendező belépésével, külső támogatók bevonásával további tízmilliókra lesz szükség a szemle megrendezéséhez; a magántőke részvétele európai filmfesztiválok megszervezésén megszokottnak számít. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS