2024. május 29. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Digitalizálják a milánói Ambrosiana könyvtár különleges gyűjteményét

2011. március 02. 09:34, utolsó frissítés: 09:34

Digitalizálják a milánói Ambrosiana könyvtár anyagát, így a vatikáni után a világ második legnagyobb kézirattárának számító gyűjtemény különleges darabjai, köztük számos kódex a jövőben a nagyközönség számára is elérhetővé válik. A kéziratok sorsa a paradoxont súrolja: az egyetemes kultúra kincseinek számítanak, mégsem láthatók, nem olvashatók, csak kevesek pillanthatnak beléjük - írta a Corriere della Sera című napilap.


A Federico Borromeo bíboros alapította milánói Biblioteca Ambrosiana az első nyilvános könyvtárak között volt a világon, 1609-ben nyílt meg a nagyközönség számára. A könyvtár gyűjteményében csaknem 36 ezer kéziratos kódexet őriz, közöttük olyan páratlan köteteket, mint a Codex Atlanticus, amely Leonardo Da Vinci írásainak és rajzainak leggazdagabb gyűjteménye. A kéziratok egy része máris elérhető az Ambrosiana honlapján.

A digitalizált kódexek között elérhető lesz az a Vergilius költeményeit tartalmazó kötet, mely a költőutód Petrarca tulajdona volt. Petrarca feljegyzéseket írt a lapok szélére, és a legenda szerint ezt a kötetet olvasva halt meg. De bekerül az Ambrosiana digitális katalógusába a Biblia 6-7. századi szíriai fordítása, valamint latin, arab, kopt, perzsa, etióp, örmény és héber nyelvű művek.

Az Ambrosiana igazgatója, a Biblia-kutató Gianantonio Borgonovo a projekt kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a digitalizációt tartja a könyvtárak jövőjének, máskülönben a könyvtárak fizikailag ugyan birtokolják majd a könyveket, de azok tartalma elvész. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS