2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Virtuális diafilmmúzeum az interneten

2011. április 15. 10:20, utolsó frissítés: 10:20

Digitális archívum készült Bíró Ferenc egyedülálló diafilmgyűjteményéből az OSA Archívum közreműködésével, amely a www.diafilmmuzeum.hu portálon tekinthető meg.


Az OSA, a Nyílt Társadalom Archívum a közelmúlt és a jelenkor világtörténelmének egyik legjelentősebb sajtóarchívuma és audiovizuális gyűjteménye. Az intézmény 1998 óta diafilmek digitalizálásával is foglalkozik. Bíró Ferenc nemzetközileg is ritkaságszámba menő diafilm- és diaberendezés-gyűjteményt állított fel és gyarapít a mai napig. Ennek az állománynak a virtuális változata tekinthető meg az interneten, egyszerűen kereshető és áttekinthető formában - mondta el csütörtöki tájékoztatóján az OSA képviselője.

A diafilm a 90-es évek végétől reneszánszát éli, ennek kapcsán 1998-ban az OSA és Bíró Ferenc közös kiállítást szervezett a gyűjteményből, aminek hatására megnőtt az adományok és felajánlások száma. Az állomány ennek köszönhetően elérte az 5000-es darabszámot. A filmek szkennelését és digitális feldolgozását az OSA vállalta magára, és egy olyan adatbázist hozott létre, amelyen téma, gyártási év, szerző és cím szerint is kereshetővé tette a filmeket.

Köteles példány csak 1986-ban lett a diafilm, ezért a gyűjtemény meghaladja az Országos Széchenyi Könyvtár vagy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár diafilmállományát is. Terveik között szerepel az adatbázist 2012-től az Europeana Digitális Könyvtárában is kereshetővé tenni.

A Diafilmgyártó Kft. ügyvezetője Lendvai Gabriella elmondta, nagyon örül az együttműködésnek és a közös munkának. A cég tíz év kihagyása után 2003 óta újra gyárt filmeket, foglalkozik új mesék kiadásával a régiek felújítása és újraforgalmazása mellett. Terveik között említette Zórád Ernő grafikus által illusztrált mesék újrakiadását is. A művész, akinek illusztrációjával számtalan diafilm készült, száz éve született. Kiállítást terveznek idén a jubileum tiszteletére a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amelyen a művész eredeti rajzai is láthatóak lesznek.

A diafilm nem csak gyerekeknek való: már a XX. század elejétől kezdve oktatási - majd a második világháború után Magyarországon a politikai propaganda eszközévé is vált. Az OSA Archívum nyilvános filmvetítéseket szervez: április 28-án felnőtteknek, május 29-én, a gyereknapon a kicsiknek kerül sor vetítésre, színészek tolmácsolásában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS