2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Moszkvában zajlik Plácido Domingo Operalia című énekesversenye

2011. július 19. 09:46, utolsó frissítés: 09:46

Tegnap kezdődött Moszkvában Plácido Domingo Operalia című énekesversenye, amely július 24-én ér véget. Az Operaliát 1993 óta minden évben más városban rendezik. Két évvel ezelőtt Budapesten tartották, de volt már Párizsban, Tokióban, Puerto Ricóban, Washingtonban, Mexikóvárosban és Bordeaux-ban is.

Moszkvában a Sztanyiszlavszkij és Nyemirovics-Dancsenko zenés színházban zajlik a verseny. Domingo nyilatkozatai szerint ezúttal azért az orosz főváros került sorra, mert egyfelől már nagyon sok fiatal orosz énekes nyert díjakat a versenyen, másfelől Domingo jó barátja, Galina Visnyevszkaja világhírű énekesnő, Msztyiszlav Rosztropovics gordonkaművész özvegye, az Operalia zsűrijének tagja idén tölti be 85. évét.

A világhírű énekes elmondta: mindig sokat gondolkodott azon, milyen nehézségekbe ütköznek a tehetségek pályájuk kezdetén, ezért biztosít számukra lehetőséget arra, hogy felkeltsék a nagy impresszáriók, menedzserek figyelmét. A versenyen a legjobbak közül is azokat keresik, akik személyiségük, jellemük és interpretációs erejük alapján nagy művészekké válhatnak.

A verseny zsűrijében neves énekesek, karmesterek, impresszáriók, casting-igazgatók és a világ nagy operaházainak igazgatói foglalnak helyet. A zsűritagok az Operalián díjazottakat vagy az ott feltűnt tehetségeket rendszerint meghívják saját színpadaikra, és maga Plácido Domingo sem téveszti szem elől később a felfedezetteket énekesi, karmesteri és operaház-igazgatói minőségében.

Idén minden díjból kettőt ítélnek oda: az első díj 30 ezer, a második 20, a harmadik 10 ezer dollárral jár. Emellett odaítélik a Birgit Nilsson operaénekesnőről elnevezett díjat Wagner és Strauss operaáriáinak legkiválóbb tolmácsolásáért, valamint a Plácido Domingo szüleinek emléket állító díjakat a zarzuela legjobb férfi és női előadóinak (a zarzuela az opera sajátos, spanyol válfaja, amely a XVII. században keletkezett). (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS