2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagy Imre tiszteletére szerveznek alkotótábort Zsögödfürdőn

2011. szeptember 05. 10:15, utolsó frissítés: 10:15

Zsögödfürdőn tartják szeptember 3–10. között az első, Nagy Imre nevével fémjelzett alkotótábort. A szervezést a Gyulafehérvári Caritas és a Csíki Székely Múzeummal közösen vállalta. Az idei, első tábor témája: Hódolat Nagy Imrének.


Az alkotótábor művészeti vezetője Szabó András, a Nagy Imre hagyaték kurátora. A tábor 16 meghívottnak biztosít alkotási, tanulási, dokumentációs lehetőséget. A szabályzatban szerepel, hogy három egymás utáni évben egy erdélyi származású kiemelt meghívottja legyen a tábornak, idén Márton Árpád festő a meghívott, aki azonban párizsi útja miatt most nem lehet ott Zsögödben. Minden évben egy évfordulóját ünneplő művészt is várnak a táborba. Idén a 75. életévét töltő Gaál András festőre esett a választás.

A tábor további idei meghívottjai: Bakó Klára textilművész, Dóczi András szobrász, Csibi Orbán Zsófia textilművész, Kasza Imre festő, Botár László festő, Siklódi Ferenc grafikus, Vorzsák Gyula festő, Mezey Ildikó festő, Sárpátki Zoltán szobrász, Bartis Elemér grafikus, Orbán Endre grafikus és Nagy Melinda festő, emellett a Nagy István Művészeti Szakközépiskola két diákja, Portik Tímea és Jakab Tamás is tagja lehet az első zsögödi alkotótábornak. Moldován Zsolt amatőr festő irányításával a Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság két gondozott gyereke is tanulhat a nagyok mellett. Az alkotók mellett dokumentarista feladatokkal Szabó Attila fotóművész, valamint Túros Eszter művészettörténész és Székely Dénes webdizájner is tagja lesz a csapatnak.

A táborozók egy tematikus és egy szabad témájú alkotást kell a tábornak adományozzanak, amelyek a Csíki Székely Múzeum gyűjteményébe kerülnek. A tábor természetesen kiállítással zárul. (Hargita Népe/közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS