2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elárverezik Orson Welles Oscar-díját

2011. december 14. 12:46, utolsó frissítés: 15:44

A rendező Aranypolgár című filmjének forgatókönyvéért kapott Oscar-díját december 20-án fogják elárverezni. A szobor 600 ezer és egymillió dollár közötti áron találhat gazdára. Az eladó nem akarja felfedni kilétét, és bízik abban, hogy tetemes összegért kel majd el az Aranypolgár egyetlen Oscarja.
A szobrocskának elég kalandos története van: a színész-rendező elvesztette, de 1985-ben bekövetkezett halála után felbukkant, majd 1994-ben árverésen kínálta egy operatőr, aki állította, hogy a művészóriás adta neki fizetségül. Welles lánya, Beatrice azonban pert indított, és vissza is kapta. Ellene viszont a díjat adományozó amerikai filmakadémia nyújtott be keresetet, amikor Beatrice 2003-ban el akarta árverezni a szobrot. A pert végül ő nyerte, a díjat pedig eladta egy nonprofit szervezetnek, amely 2007-ben aukcióra vitte, sikertelenül.

Az amerikai filmakadémia 1950-ben olyan döntést hozott, amelynek értelmében a díjazottak csak az akadémiának adhatják el a szobrokat jelképes, egydolláros áron. Az utóbbi években viszont sok - 1950 előtt nyert - Oscar bukkant fel árverésen, ezek között volt az Elfújta a szél legjobb filmnek járó szobra, amelyet Michael Jackson vett meg 1999-ben 1,54 millió dollárért. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS