2021. április 17. szombatRudolf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orosz ikonok Firenzében, Giotto Moszkvában

2011. december 21. 10:36, utolsó frissítés: 10:36

Rendkívüli olasz-orosz cserekiállítással zárul az esztendő a két országban: az orosz ikonfestészet három remekműve a firenzei dóm keresztelőkápolnájában látható, a középkori olasz festők szentképei pedig a moszkvai Tretyakov képtárban.


A december 21-től március 19-ig egy időben, két helyszínen zajló In Christo (Krisztusban) című kulturális esemény az első alkalom, hogy a műkincscsere nem két állam, hanem a firenzei egyházmegye és Oroszország között zajlik. Először állítják ki ismét egyházi környezetben azt a három ikont, amelyet a kommunizmus évei alatt távolítottak el a moszkvai templomokból és helyeztek azóta múzeumba.

A Santa Maria del Fiore firenzei dómmal szemközti kápolna egy 13. század végi, Istenanyát ábrázoló Hodigitria-ikont lát vendégül, a nagy orosz ikonfestő, Andrej Rubljov 1408-as festményét és a szintén ismert ikonművész, Dioniszij feszületét 1500-ból.

A moszkvai képtár termeiben két 13-14. századi toszkán festmény lesz látható: a Giotto által festett Madonna gyermekével a firenzei San Giorgio alla Costa templomból és az egykor a firenzei dóm helyén álló Santa Reparata templom szárnyas oltára 1305-ból, amelyet Giottónak vagy egyik rokonának tulajdonítanak.
A képeket Giuseppe Betori, Firenze érseke személyesen kísérte az orosz fővárosba. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS