2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Berlinaléra hívják a bebörtönzött iráni rendezőket

2012. január 03. 10:26, utolsó frissítés: 10:27

Meghívják a bebörtönzött iráni rendezőket a februári Berlinaléra - jelentette be Dieter Kosslick, a filmfesztivál igazgatója. A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szolidaritást vállal a három bebörtönzött iráni rendezővel, akiket azért tartanak fogva, mert részt vettek a teheráni rezsimmel szemben fellépő Zöld Mozgalom tüntetéseiben - számolt be arról a The Hollywood Reporter online kiadása vasárnap.

Kosslick fesztiváligazgató "tiszteletbeli vendégként" kívánja meginvitálni Jafar Panahit, Mohammad Raszulofot és Mehdi Purmusszát a 2012-es Berlinaléra.

Aszgar Farhadi perzsa filmrendező, akinek Nader és Simin - Egy elválás története című filmje tavaly elnyerte az Arany Medvét, a Berlinale legjobb filmnek járó díját, idén a fesztivál nemzetközi zsűrijébe kapott meghívást.
A THR.com közölte: nem világos, hogy a három rendező bármelyike is eljut-e Berlinbe. Tavaly októberben az iráni fellebbviteli bíróság helybenhagyta a Panahi elleni ítéletet, amelyben hatévi börtönt kapott, húsz évre eltiltották a filmkészítéstől, és megtiltották, hogy elhagyja az országot. Raszulof hatéves börtönbüntetését a fellebbezés után egy évre csökkentették, de nem biztos, hogy akár őt, akár Purmusszát kiengedik Iránból.

A Berlinale tavaly Panahit hívta meg a nemzetközi zsűrijébe, de széke üresen maradt, mert nem hagyhatta el Iránt. A fesztivál akkor is megragadta az alkalmat, hogy kimutassa szolidaritását a letartóztatott iráni filmesek iránt, és követelje szabadon bocsátásukat. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS