2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ingyenesen elérhetők lesznek a neten az 1920-as évek lengyel filmjei

2012. január 03. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

Digitalizálják a lengyel filmművészet második világháború előtt készült filmjeit, amelyeket az Europeana internetes portál keretében ingyenesen hozzáférhetővé tesznek.

Bogdan Zdrojewski kulturális és nemzeti örökségi miniszter a Dziennik Gazeta Prawna című gazdasági-közéleti napilapnak elmondta, hogy a régi filmek egy éven belül, míg a nemzeti digitális archívum gyűjteménye két-három éven belül lesz ingyenesen online elérhető.

Folyamatban van a színházi és operaelőadások regisztrálása is. A legnagyobb gondokat a köztelevízió háború utáni archívumának digitalizálása jelenti, mert az utóbbi években az értékes anyagok, azaz több sorozat és film védelmét szerződésekben rögzítették. A nemzeti könyvtár már digitalizálta a lengyel klasszikus irodalmi műveket.

A www.polona.pl/dlibra címen több mint 35 ezer dokumentum érhető el; a szépirodalmon kívül többek között a legfontosabb tudományos értekezések, történelmi dokumentumok, grafikák és térképek találhatók meg itt. A www.europeana.eu címen elérhető európai digitális könyvtárból már több mint 20 millió dokumentumot, könyvet, képet, fotót és zeneművet lehet letölteni. A gyűjteménybe azok a kulturális alkotások kerülnek be, amelyek szerzői jogainak védelmi ideje lejárt, így az Európa Bizottság irányelvei szerint mindenki számára elérhetővé kell tenni. A brüsszeli testület tavaly októberben kérte az EU országait a digitalizációs folyamat felgyorsítására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS