2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megvannak az idei Oscar első díjazottjai

2012. január 06. 12:33, utolsó frissítés: 12:33

Bejelentette az amerikai filmakadémia az idei Oscar első díjazottjait a technikai kategóriákban, és bemutatta a ceremóniát népszerűsítő kisfilmet. A filmtechnológia terén elért úttörő tevékenységükért Oscar-díjat kapnak a müncheni Arri vállalat dolgozói.


Nyolc technikai kategóriában összesen 28 mérnököt és feltalálót ismernek el - jelentette be az akadémia, amely február 11-én adja át ezen elismeréseket Beverly Hillsben.

A legrangosabb technikai díjat, az Academy Award of Merit elnevezésű Oscar-szobrot idén Franz Kraus, Johannes Steurer és Wolfgang Riedel kapja az Arrilaser-filmfelvevő kifejlesztéséért. Az eszközt a munkálatok posztprodukciós szakaszában használják, segítségével digitális formátumúvá alakítják a filmet, de alkalmazzák régi mozgóképek "megmentésére" is. A trió 2002-ben már Oscar-plakettet vehetett át az akadémiától munkájáért.

Az Oscar-szobor mellett a filmakadémia idén hat plakettet és egy oklevelet ad át.

Az akadémia helyi idő szerint csütörtökön útjára indította a 84. gálát népszerűsítő kisfilmet, amelyet a Funny or Die nevű weboldallal összefogva készített. A trailer Billy Crystal ceremóniamesterként való visszatérésére összpontosít. Az Off the Grid elérhető az oscars.com honlapon, de az amerikai mozik is vetítik.

Az Oscar-díjakat február 26-án osztják ki a Los Angeles-i Kodak Színházban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS