2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Adele kapta a legtöbb Grammy-díjat, a 21 az év legjobb albuma

2012. február 13. 10:05, utolsó frissítés: 11:01

Adele brit soul-énekesnő hat kategóriában kapta meg a Grammyt: az övé lett az év legjobb albuma, a 21, amely a legjobb pop albumért járó díjat is megkapta, az általa szerzett Rolling in the Deep lett az év dala és felvétele, ő lett a legjobb pop szólóénekes a Someone Like You című száma előadásáért, s őt jutalmazták a legjobb rövid videóért is. A 23 esztendős Adele a Rolling in the Deep-et előadva most először lépett fel nagyobb közönség előtt, mióta tavaly novemberben visszatérő hangszálvérzés miatt megoperálták. Az előadóművész-zeneszerző megköszönte orvosainak, hogy visszaadták a hangját.A Foo Fighters rockegyüttes a saját zenei műfajában négy díjat - a Wasting Light albumért és a Walk című számért - söpört be. Emellett pedig a róluk szóló dokumentumfilmet is Grammyvel jutalmazták, melyet James Moll rendezett. "Nagy megtiszteltetetés mert ez egy különleges lemez az együttesünk számára. Ahelyett, hogy a legjobb stúdióba mentünk volna… ezt a garázsomban készítettük néhány mikrofonnal és egy szalagos géppel" - mondta Dave Grohl, a banda frontembere. - "Ez azt mutatja, hogy a zenekészítésben az emberi tényező a legfontosabb."Kanye West rapper, aki idén a legtöbb jelölést kapta - összesen hetet - négy díjat kapott, de miután kizárták a felsőbb kategóriákból, nem jelent meg a díjátadó ceremónián.

A gála egyben egyfajta Whitney Houston-emlékestté alakult. A házigazda szerepét betöltő LL Cool J rapper az estet menyitva a tragédiával kapcsolatban kijelentette: "Ezt sehogy sem tudjuk megkerülni. Haláleset történt a családunkban". A Grammy-gála résztvevői, akik közül sokan feketében jelentek meg, imával emlékeztek meg a szombaton elhunyt énekesnőről. "Whitney, mindig szeretni fogunk" - mondta LL Cool J, miután bejátszották hatszoros Grammy-díjas énekesnő egyik legismertebb a dalát, az I Will Always Love You-t, amelyet később Jennifer Hudson is előadott.

Az est talán legmegrendítőbb pillanata az volt, amikor a tavaly elhunyt Amy Winehouse szülei átvették a legjobb duónak járó díjat, amit Body and Soul-ért a lányuknak és Tony Bennettnek ítéltek oda. "Mit is mondhatok? Egy gyönyörű lány-együttes van a mennyországban" - mondta a lányukra, Whitney Houstonra és a szintén nemrég elhunyt Etta Jamesre utalva a gyászoló apa, Mitch Winehouse.

Skrillex is három Grammyvel gazdagodott: övé lett az év dance felvétele (Scary Monsters And Nice Sprites), az év dance albuma (Scary Monsters And Nice Sprites), valamint Grammyt kapott Benny Benassi Cinema című számára készített remixe is.

A Grammy-díjátadásról Taylor Swift a country műfajában két díjat vihetett haza a Mean című daláért. Az idei évtől elindított, összevont világzenei kategóriában legjobbnak a Tinariwen mali tuareg zenekar Tassili című albumát találták. A legjobb reggae albumért járó elismerést Stephen Marley, Bob Marley fia kapta.

Tavaly óta egyébként 109-ről 78-ra csökkentették a Grammy-kategóriákat, amin sok érintett felháborodott. Eltörölték többek között a latin jazz, a hagyományos gospel, a polka, az őslakos amerikai, a hawaii és a cajun zene kategóriáját. Az este egyik zenetörténeti csemegéje a Good Vibrations volt, az 50 éve megalakult Beach Boys előadásában. A zenekar több mint két évtizede nem lépett fel. Az Amerikai Lemezakadémia örökranglistáját egyébként Solti György vezeti, 31 Grammyvel, őt Alison Karuss (28) és Quincy Jones követi (27). (mti/langologitarok.blog.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS