2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Compact Disco képviseli Magyaroszágot az Euróviziós Dalfesztiválon

2012. február 13. 16:35, utolsó frissítés: 16:45

A Compact Disco és a Sound of Our Hearts című dal képviseli Magyarországot a májusi bakui 57. Eurovíziós Dalfesztiválon. A legjobb négybe bejutott még Molnár Ferenc Carameltől a Vertigo, Heincz Gábor "Bigától" a Learning To Let Go, valamint a Király testvérek Untried című dala. Az idei Eurovíziós Dalfesztivált május 22. és 26. között rendezik az azeri fővárosban, Bakuban.


"Mi az eurovíziós versenybe is azért neveztünk be, amiért négy évvel ezelőtt megalakultunk: visszaadni Magyarországon az elmúlt években lejáratott igényes popzene megbecsülését. Már az elődöntő után, az internetre kikerült videónak köszönhetően nemcsak Magyarországról, hanem külföldről, például Spanyolországból és Görögországból is rengeteg kedvező visszajelzést kaptunk" - mondta Lotfi Behnam, a Compact Disco vezetője, a groove-ok, extra zenei sávok, effektek felelőse korábban az MTI-nek.A Compact Disco a magyar elektronikus zenei színtér egyik legtehetségesebb képviselője. 2008-ban alakult meg, eddig két stúdióalbumot készített: a Steroid 2009-ben, a II-es lemez tavaly jelent meg a CLS Music kiadásában. A zenekarban Lotfi Behnam mellet Pál Gábor billentyűs hangszereken játszik, Sándor Attila basszusgitározik és Walkó Csaba énekel.

A zsűriben Wolf Kati, az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi magyar indulója, Csiszár Jenő rádiós műsorvezető, Rakonczai Viktor zeneszerző és Rákay Philip, az m1/m2 intendánsa kapott helyet. A Magyar Televízió és az MTVA tavaly decemberben meghirdetett nemzeti versenyébe 170 pályázó összesen 202 dalt küldött, közülük húszan jutottak a végső szakaszba. A nyolcas finálé mezőnye két elődöntő után alakult ki.

Idén 43 ország vesz részt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett versenyen. A dalfesztivált ezúttal azért rendezik Bakuban, mert tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell és Niki nyert Running Scared című dalával. Az már eldőlt, hogy a Magyarországot képviselő dal a május 22-i első elődöntőben fog elhangzani. Az idei versenyben olyan dalok indulhatnak, amelyeket 2011. szeptember 1. előtt nem publikáltak, és koncerten sem hangzottak el. Nem szerepelhet a versenyben feldolgozás, és a dalok legfeljebb három perc hosszúak lehetnek.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jeney Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS