2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A "gyémántkoponyás" művész első retrospektív kiállítása a Tate Modernben

2012. április 04. 13:06, utolsó frissítés: 14:30

Damien Hirst híres-hírhedt alkotásait láthatja szerdától a londoni Tate Modern közönsége. A kiállítás a kortárs művészet egyik legismertebb alakjának első retrospektív tárlata.


"Soha életemben nem fogom megmutatni az alkotásaimat a Tate Modernben. A múzeumok csak halott művészeknek valók" – mondta Damien Hirst 1996-ben David Bowie-nak. "Őrület, hogyan változnak a dolgok" – nyilatkozta a művész a The Observer című brit vasárnapi lapnak hamarosan nyíló kiállítása kapcsán.

A tárlat bemutatja, hogyan lett az egyszerű körülmények között élő egyetemistából a világ egyik leggazdagabb művésze. Több mint hetven alkotás látható, a legutóbbi szeptemberben készült el. Megtekinthetők a leghíresebb művek: a formaldehidben "úszó" cápa, az ismert pontképek, és sokkoló installációi, amelyek rothadó állatokat mutatnak be.Az egyik legismertebb műve is ott lesz, a For the Love of God névre keresztelt installáció, mely egy gyémántokkal kirakott emberi koponya. "Hirst az egyik legfontosabb ma élő művész, korunk néhány legkiemelkedőbb alkotásának megteremtője" – méltatja a művészt a Tate Modern.

Hirst művészetéről azonban megoszlanak a vélemények. – Az elmúlt húsz évben vagy bolondnak nézett mindenkit, vagy a múzeumigazgatók butaságát használta ki és nem alkotott semmi újat – vélte például Brian Sewell műkritikus az Evening Standard című lap hasábjain.

Ami azonban biztos: a Tate Modern az olimpiára érkezők tömegeit fogja falai közé csábítani a híres művész alkotásaival. (mit/kultura.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS