2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kiállítás nyílt Kézdivásárhelyen a 3. Bálványosi Művésztábor anyagából

2012. június 29. 19:01, utolsó frissítés: 19:01

Három hétig látogatható a 3. Bálványosi Művésztábor kiállítása Kézdivásárhelyen, a Gábor Áron tér 4. szám alatti művészeti galériában. Kiállító művészek: Balási Csaba, Bartos Jenő, Daczó Enikő, Egri István, Gaál András, Jakobovits Miklós, Kádár Tibor, Kosztándi Jenő, Kosztándi Katalin, Kubinyi Anna, Márton Árpád, Nagy Lajos, Petrovits István, Vetró András, Vinczeffy László.


A kiállítást Hegedűs Ferenc vállalkozó, mecénás és Jánó Mihály művészettörténész nyitotta meg június 29-én. A 17 órától kezdődő megnyitón Jánó ironikus-humoros esszét olvasott fel a Grand Hotel Bálványos mint origó felé vezető utazások lehetséges állomásairól – a szállodakomplexumban kapnak helyet ugyanis a Hegedűs által támogatott művésztáborok képzőművészeti alkotásai.

Sepsibükszádról a Fekete Angyal butik után, kanyargós, tehénlepényes, kátyúkkal teli úton szlalomozva, a „Bunko magazin mixt”-et elhagyva, 66 kanyar után, még az elhagyott kőzetmúzeumon is túl, a tetőre kiérve tárul fel végül az épület, amelyet Kézdivásárhelyről is meg lehet közelíteni. E másik útvonal jellegzetessége, hogy elhaladhatunk a világ legmagasabb székely kapuja alatt, amelyből – minden rekordot megdöntve – több is található vidékünkön – ecsetelte Jánó a közönség nagy derültségére. Ám az Apor-kúriában a falfestmények elevenen ragyognak, és – miután az ember elhagyja a „halomba hányt pagodák” vidékét, azaz Bálványosfürdőt – néhány kanyar után a vidék legelegánsabb épülete feledteti vele a látottakat.

A szállodában kiállított alkotások alapján kiderül, a házigazda inkább a festészet kedvelője, akinek az a célja a táborok megszervezésével, hogy a meghívott képzőművészek egymást kölcsönösen becsülve dolgozzanak, alkossanak, új esztétikai értékeket létrehozva – hangzott el a megnyitón.
galeria_6855.JPG
galeria_6856.JPG
galeria_6857.JPG
galeria_6858.JPG
galeria_6859.JPG
galeria_6860.JPGA kiállításon egyébként nemcsak az idén, hanem a táborban az előző években résztvevő művészek egyes alkotásai is megtekinthetőek.

A következő tárlatot augusztusra, a városnapok idejére tervezi időzíteni Hegedűs Ferenc, aki a Transindexnek elmondta, az idős kézdivásárhelyi képzőművész, Kosztándi Katalin még ki nem állított munkáit akarja a nagyközönség előtt bemutatni ebből az alkalomból. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS