2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újonnan alapított díjat adtak Mario Vargas Llosának

2012. október 16. 09:09, utolsó frissítés: 09:09

Mario Vargas Llosának ítélték oda az első ízben kiosztott Carlos Fuentes irodalmi díjat és a vele járó 250 ezer dollárt Mexikóban hétfőn.


A tavasszal elhunyt Carlos Fuentesről elnevezett díjat "az emberiség örökségének gazdagításáért" ítélték oda a Nobel-díjas perui írónak. Vargas Llosa a hír hallatán elmondta, hogy nagyon örül az elismerésnek és megindítónak tartja, hogy ő az első kitüntetettje a díjnak.

A két író szoros barátságot ápolt, Vargas Llosa fiatal kora óta ismerte Carlos Fuentes munkáit, amelyeket "lenyűgöző volt olvasni". A perui író külön kiemelte pályatársa Áttetsző tartomány című munkáját.

A mexikói író 83 évesen hunyt el idén májusban. A latin-amerikai irodalom jeles alakjaként tartották számon, 1987-ben megkapta a Cervantes-díjat, öt évtizednyi irodalmi munkásságát az Áttetsző tartomány mellett olyan kötetek jellemezték, mint az Artemio Cruz halála, a Diana, a magányos vadász és a Laura Diaz évről évre.

Az 1928-as születésű Fuentes több mint harminc regényt írt pályafutása során, de színdarabokat, novellákat, esszéket is jegyzett, valamint újságíróként is tevékenykedett. Az Artemio Cruz halála című regénye miatt sokan a Nobel-díjra is esélyesnek tartották. A Cervantes-díj mellett az Asztúria Hercege-díjat is megkapta. Francois Mitterand francia elnök 1992-ben Becsületrenddel tüntette ki. Tanított a Harvard, a Princeton és a Columbia Egyetemen, világszerte több felsőoktatási intézmény díszdoktorává avatta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS