2023. október 4. szerdaFerenc
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Átadták a bögözi református templom felújított freskóit

2012. november 24. 22:49, utolsó frissítés: 22:49

Kelemen Hunor szövetségi elnök, volt kulturális és örökségvédelmi miniszter is részt vett november 24-én, Bögözben, a református templom felújított freskóinak ünnepi átadásán. A kulturális tárca 2012 elején 240.000 euróval támogatta a bögözi templom falképeinek restaurálását, illetve a templom felújítását.


Az RMDSZ elnöke a kulturális minisztérium két és fél éves tevékenységéről számolt be az épített örökség megőrzésének szempontjait emelve ki.
„Nehéz időszakban, gazdasági válságban és a politikai élet hullámzó viszonyai között sikerült elérnünk a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumban mindazt, amit célul kitűztünk. Ha röviden szeretném összefoglalni: az elmúlt években paradigma-váltás történt a kulturális tárcánál, és sikerült a felhalmozott aránytalanságokat kiegyensúlyozni. A kulturális tárca nagyon sokat változtatott két és fél év alatt a munkamódszereken, a műemlék-helyreállítási tervben megnöveltük a helyreállítandó műemlékek számát valamint a magyar vonatkozású műemlékek számát, mert azt tapasztaltam 2009-ben, hogy ezen a téren teljes alulreprezentáltság volt a helyreállítási programban. 2012 májusában úgy adtam át a minisztériumot, hogy 356 műemléknél folytak a tárca által finanszírozott helyreállítási munkálatok, ezek mintegy 32 százaléka magyar vonatkozású műemlék. Ennek így kellene maradnia még néhány évig annak érdekében, hogy a felhalmozott lemaradást helyre tudjuk állítani” – ismertette Kelemen Hunor. Elmondta, nagyon sok támadás érte emiatt a későbbiekben, azonban most is határozott álláspontot képvisel: még legalább tíz esztendő szükséges ahhoz, hogy a tapasztalt aránytalanságokat felszámolja a kulturális tárca.
A bögözi református templom külső és belső felújítása az összefogás eredménye – a civil társadalom, a szakma képviselői, a helyi és megyei önkormányzat valamint a kulturális tárca támogatásának köszönhető az, hogy nagyon rövid idő alatt sikerült restaurálni a falképeket, ezzel párhuzamosan pedig a freskók megóvása érdekében megerősítették a templom aljzatát, megakadályozva a víz beszivárgását és a falak nedvesedését. A bögözi református templom falait a 14. század óta borítják freskók, erre azonban csak a 19. század végén derült fény, mert ezeket sokáig eltakarta a rájuk húzott vakolat. A falfestmények rossz állapotban voltak, ezeket feltehetően az első feltárás alkalmával, még a XIX. században nagyfokú károsodás érte. A második restaurálásnak a negyvenes években fogtak neki, de a háború miatt abba kellett hagyni a munkálatokat. A faliképeket idén teljesen felújították.

A bögözi református templom falképeinek ünnepi átadásán jelen volt még Kovács Őrs Levente elnök, az Új Ezredév Alapítvány ügyvezetője, a műemléktemplom komplex restaurálási programját Benczédi Sándor műemlékvédelmi szakértő mutatta be, a megyei önkormányzat hozzájárulásáról Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke számolt be, köszöntőt mondott főtiszteletű Kató Béla, erdélyi református püspök-helyettes. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS