2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Social Error: a kolozsvári magyar színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös projektje

2013. február 08. 15:36, utolsó frissítés: 15:37

A Kolozsvári Állami Magyar Színház is részt vesz a Szputnyik Hajózási Társaság legújabb projektjében, amelynek írója-rendezője Bodó Viktor. A Social Error – Utolsó ember... című „társadalmi túlélő- show” egy orwelli világ működését tárja fel egy társasjáték eszköztárával, bevonva a közönséget is, amelynek szavazatai befolyásolják a játék eredményét, vagyis az előadást.


A Social Error kiindulópontja egy kérdés: Miért nem tud az ember olyan társadalmi formát létrehozni, amelyben a többség boldogan tudna élni? A kettős cím első része, a Social Error „egy jelzés, ami talán megszólal benned is, amikor látod, hogy valami nagyon nem stimmel körülötted, ám rendszerszerűen
működni igyekszik.”

A második rész, az Utolsó ember... Orwell 1984 című regényére utal, amelynek eredeti címe az Utolsó ember Európában lett volna. A „társadalmi túlélő-show” tétje elnyerni az Utolsó ember Grazban / Mainzban / Lipcsében / Pármában / Kolozsváron / Budapesten címet, és bekerülni a Nagy Játékba.

A Social Error kitalálója és vezetője a Szputnyik Hajózási Társaság, a próbafolyamat nagy része Budapesten zajlott 2012 őszén és 2013 telén. A nemzetközi koprodukcióban hat külföldi és egy magyar színház vesz részt, az előadást minden helyszínen a játékba beszálló helyi színészekre, illetve a helyi viszonyokra adaptálják.

Az első bemutatót az ausztriai Schauspielhaus Graz színházban tartották január 19-én, a kolozsvári közönség a tervek szerint 2013 őszén láthatja majd az előadást. A projektben részt vesz a németországi Staatstheater Mainz, a budapesti Nemzeti Színház, az olaszországi Teatro Due, valamint a franciaországi Festival Automnes en Normandie is. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS