2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hozzáférhető a neten a világ legnagyobb fotóarchívuma

2008. november 19. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

A Life magazin két és fél évszázadot átfogó fotóanyagát, a világ egyik legnagyobb fotóarchívumát tette hozzáférhetővé a közönség számára a Google az interneten.

A mintegy tízmillió eredeti felvételről beszkenelt kép a Google oldalán egyszerű kereséssel vagy az images.google.com/hosted/life portálon található meg.

A gyűjtemény számos, az egész világot bejárt fotót tartalmaz, így a huszadik század olyan kiemelkedő alakjaiét is, mint John Kennedy vagy Marilyn Monroe. A fényképészek között olyan nagy nevek szerepelnek, mint Alfred Eisenstaedt (aki Monroe-ról is készített sorozatokat), Margaret Bourke-White, Gjon Mili, Nina Leen, a fotóesszéiről ismertté vált Gordon Parks vagy a II. világháborús és az Albert Schweitzerről készített fotóival hírnevet szerzett W. Eugene Smith.

Megtekinthető az az amatőr film is, amelyet Abraham Zapruder forgatott a Kennedy-gyilkosságról. Az interneten publikált anyag 97 százaléka korábban soha nem került nyilvánosságra, ezért "valóban értékes lesz a közönség számára" - idézte R.J. Pittmant, a Google termékigazgatóját a The Guardian.

Egyelőre a gyűjtemény 20 százaléka látható a neten, de a szerzői jogok tulajdonosa, a Time Inc szerint 2009 első negyedévében már az összes kép megtalálható lesz. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS