2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekordösszeget fizettek Londonban egy kolozsvári festő képéért

2013. február 15. 09:56, utolsó frissítés: 09:59

Minden idők legnagyobb összegét fizették román kortárs képzőművészeti alkotásért a londoni Sotheby's aukciósház kedd esti árverésén, amelyen 121 250 fontért kelt el Adrian Ghenie egy festménye.

A 36 éves kolozsvári festőművész Dr. Mengele 2 című alkotásának értékét az aukciós ház az eladási ár harmadára becsülte. Az Evenimentul Zilei napilap szerint a fiatal művésznek ez a negyedik aukción eladott munkája. A legutóbbi a párizsi Tajan aukciósház árverésén talált gazdára 52 ezer euróért.

Alexandru Baldea, a bukaresti ArtMark aukciós ház többségi tulajdonosa az MTI-nek elmondta, kétségkívül ez a legjelentősebb összeg, amelyet egy románnak elkönyvelt kortárs képzőművész egy alkotásáért kap. Hozzátette, van néhány olyan Romániából kitelepedett, ma már nem románként számon tartott művész, akinek a művei százezer euró fölötti összegekért cserélnek gazdát az árveréseken.A romániai aukciósházak kereskedelmének közel nyolcvan százalékát lebonyolító ArtMark tulajdonosa elmondta, hogy a romániai műkincspiac a gazdasági válság ellenére évről-érve megduplázta üzleti forgalmát az utóbbi években.

Az üzletember szerint a kortárs művészet iránt is növekvő a kereslet. Az általuk eladott legnagyobb értékű kortárs művészeti alkotásért, egy szokatlanul nagy méretű Alexandru Bunescu-képért 35 ezer eurót fizetett a vásárló. A legkeresettebbnek számító Mircea Suciu, Serban Savu, Teodor Graur kortárs művészek egyes munkáiért is fizettek már tízezer euró körüli összegeket, a piacot azonban kisebb összegű eladások jellemzik.

Alexandru Baldea elmondta, Adrian Ghenie sikere minden bizonnyal hatással lesz a romániai műkincspiacra is, növeli a további növekedésébe vetett hitet. Hozzátette, maga is meg van győződve arról, sokszor kerülnek még a figyelem középpontjába elsősorban a kolozsvári művészeti iskolából kikerült alkotók.

A nagybányai születésű Adrian Ghenie a kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetemen szerzett diplomát 2001-ben. Első egyéni tárlatát a több társával közösen alapított kolozsvári Plan B galériában tartotta 2006-ban. Azóta festményeivel bejárta a világot: Berlinben, Zürichben, Los Angelesben, Londonban, Antwerpenben és Bukarestben voltak egyéni tárlatai. Jelenleg Kolozsvár és Berlin között osztja meg idejét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS