2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Négy tematikus év fogja össze a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa kezdeményezést

2013. március 12. 15:39, utolsó frissítés: 15:43

Otthon a kultúrában jelszó alatt négy tematikus év fogja össze a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa kezdeményezést 2013–2016 között, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Antal Árpád András polgármester és Knop Ildikó, a programsorozatért felelős Városimázs iroda munkatársa.


„Négyéves programsorozatban szeretnénk folytatni a Székelyföld Kulturális Főváros kezdeményezést. Úgy érezzük, a megyeszékhely kiemelkedő eredményeket mutat fel a művelődési élet terén; erős, konszolidált kulturális intézményrendszere mellett számos civil kezdeményezés tevékenységi területe a kultúra, ezt szeretnénk tovább erősíteni, bővíteni” – ismertette a hátteret Antal Árpád. A polgármester kiemelte, hogy az elmúlt két tematikus évvel kapcsolatos pozitív visszajelzések is indokolttá tették a folytatást, valamint azt, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat fordítja Romániában az egy lakosra eső legnagyobb összeget a kultúrára.

„Az elmúlt két év tapasztalata alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy igenis szükséges ezeket a rendezvényeket konkrét célok mentén megvalósítani, hogy túl tudjunk lépni a szokásos programokon, mindezt úgy, hogy legyen társadalmi, közösségi haszna is. Szeretnénk elsősorban a fiatalokra összpontosítani, megszerettetni az ifjúsággal a kultúrát, úgy is fogalmazhatunk, hogy megpróbáljuk kinevelni a következő felnőtt közönséget, de természetesen a felnőtt generációt is meg akarjuk szólítani. Programjainkban szeretnénk összhangot kialakítani a magas kultúra és az alternatív kultúra között” – számolt be a kezdeményezésről Knop Ildikó.A szervezők három olyan stratégiai célkitűzést fogalmaztak meg, amely túlmutat a rendezvény keretidőszakán. Elérésükhöz három párhuzamosan zajló kampányt szerveznek Kulturális nevelés – a művészet mindenkié, Művészet az utcán - Az alternatív kultúra térfoglalása, Értékgyarapítás – Kulturális nagykövetek – Kulturális tranzakciók témakörben. Ismertetve a stratégiai célokat, a Városimázs iroda munkatársa elmondta, a kezdeményezés célja tovább erősíteni a város kulturális potenciálját, ugyanakkor Sepsiszentgyörgy pozicionálása kulturális centrumként a székelyföldi városok körében.

Mint ismeretes, 2011-től kezdődően különböző események, évfordulók apropóján tematikus éveket hirdetett meg az önkormányzat. Tavalyelőtt az 550 éve város Sepsiszentgyörgy rendezvénysorozattal tisztelgett a városvezetés a jeles évforduló előtt, 2012-ben pedig a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa cím alatt zajlottak a programok. Ennek kapcsán fogalmazódott meg a cél, hogy a kulturális főváros cím – amellett, hogy a város kulturális életének új lendületet, frissességet ad – legyen része a városmárka tudatos építésének, derült ki a keddi sajtótájékoztatón.

„Négy tematikus év körvonalazódott, amely nagymértékben meghatározza az illető esztendő programkínálatának tartalmát, ennek megfelelően 2013-ban a Hang és szó éve lesz, amikor a zene és irodalom kerül a középpontba, 2014-ben a Játék éve, 2015-ben a Hagyomány éve, 2016-ban a Kép éve lesz” – ismertette Antal Árpád András polgármester.

A rendezvénysorozat Kulturális Nyílt Napokkal indul, azzal a céllal, hogy közelebb hozzák a közönséget a kulturális intézményekhez. A március 21-23. között zajló rendezvény során bárki beléphet a kulisszák mögé, megtudhatja, hogyan zajlik a mindennapi élet ezekben az intézményekben, beszélgethet intézményvezetőkkel, kulturális szervezőkkel, találkozhat kedvenc színészeivel, betekintést nyerhet a bábjáték világába, stb.

A nyitórendezvény célja, túlmenően a kulturális intézmények megnyitásán, az egyéni alkotókkal, művészekkel, művészeti csoportosulásokkal való személyes, közvetlen találkozás is. A nyílt nap koncepciója hasonlít a Múzeumok éjszakája rendezvénytípushoz, amely a létező (esetleg állandó) programok mellé hozzáférhető, színes, rövid, érdekes és sok esetben nem konvencionális kisrendezvényeket rendel, ezáltal szélesebb közönséget szólítva meg.

A Kulturális Nyílt napok programtervezete ide kattintva tekinthető meg. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS