2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kiderült, mi készül Sepsiszentgyörgyön: pulzArt

2013. június 20. 12:35, utolsó frissítés: 12:35

Lajkó Félix és zenekara, a Frenák Pál Társulat és a Mikrokolektyw lengyelországi kísérleti jazzduó is fellép 2013. szeptember 5–8. között Sepsiszentgyörgyön - jelentették be a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál szervezői mai sajtótájékoztatójukon. Új fesztivállal gazdagodik a város, a pulzArtot első alkalommal szervezik meg mint a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program központi eseményét. A pulzArtra meghívták Háy János írót is; 2013 Sepsiszentgyörgyön a Hang és szó éve, éppen ezért a zene, az irodalom kiemelt szerepet kap a fesztivál programkínálatában, de színházi és vizuális művészeti megnyilvánulásokra is sor kerül.


Sokak figyelmét ragadta meg egy Vibes nevű videó, amely közösségi oldalakon keringett jó néhány napig, majd egy pulz nevű internetes játék irányította a figyelmet Erdély-szerte Sepsiszentgyörgyre. Mindkét akció célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál előkészületeire.A székelyföldi viszonylatban egyedülálló pulzArt kortárs összművészeti fesztivál célja, hogy egyszerre szólítsa meg mind a nyakkendős, mind a teniszcipős közönséget olyan reprezentatív, izgalmas, mai művészeti kezdeményezések bemutatásával, amelyek szabadon ötvözik a műfajokat, és inspirálóan hatnak a kultúra iránt érdeklődőkre. A fesztiválnak nemcsak a neve, de a vizuális arculata is a pulzálásra épít, ez egyrészt jelenti a művészet lüktetésének letapogatását, másrészt a művészeti alkotás és a befogadó találkozásából fakadó életérzést, harmadrészt pedig a fesztivál miatt megpezsdült várost.A rendezvény olyan programokat kíván elhozni Sepsiszentgyörgyre, amelyek nehezen vagy ritkábban elérhetőek az erdélyi közönség számára. A meghívott produkciók a máról, a mostról szólnak, fontos szempont volt a műfajok, különböző kulturális területek közötti átjárhatóság, a részvétel, az interakció.

Igyekeznek alternatív helyszíneket is bevonni, helyi fellépőkkel is egyeztetnek. Eddig tíz fellépést szerveztek le, augusztus elejére várható végleges program.

A Városimázs iroda szervezésében zajló fesztivál költségvetése 120 000 lej, ez pályázati forrásokból és helyi költségvetésből fedeződik. Partnerek a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Tamási Áron Színház, a Háromszék Táncegyüttes, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, a Sepsiszentgyörgyi Képzőművészeti Egyesület, a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület, a Tein Teaház, a Kónya et Kónya Ponopol. A partnerek köre még bővülőben. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS