2021. október 24. vasárnapSalamon
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Július 11-én startol a Régizene Fesztivál

2013. július 03. 15:14, utolsó frissítés: 15:14

Július 11-én délben 13.30 órakor a Szabadság téren rézfúvós utcazenével startol a Csíkszeredai Régizene Fesztivál 33-dik kiadása, 14-én este pedig reneszánsz mulatsággal ér véget - közölte mai sajtótájékoztatóján Filip Ignác, a fesztivál művészeti igazgatója, hangsúlyozva, hogy a rézfúvós együttes egyébként még Európa szinten is kuriózum. Az együttes a 18 órától kezdődő hivatalos megnyitón is fellép.


A Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubjában tartott sajtókonferencián Filip Ignác elmondta, a fesztivál idei fő témája az angol zene, kiemelve, idén két újdonsággal is büszkélkednek a szervezők. Szerették volna, ha olyan helyeken is felcsendülnek régizenei dallamok, ahol ez nem szokott, így született a térzenélés, utcazenélés ötlete - fogalmazott.

Tehát a fesztivál időtartama alatt a déli órákban a város forgalmasabb csomópontjain, a Szabadság téren, a Tulipán áruház előtt, a Kaufland áruház parkolójában, illetve a csíksomlyói Kegytemplom előtt is hallhatnak az érdeklődők régizenét. A másik újdonság, a késő esti „altatókoncertek” szervezése, amelyek a fesztivál idején esténként 10 órakor kezdődnek a Mikó-vár pincéjében. A művészeti igazgató hangsúlyozta, ezeken a koncerteken olyan hangszereket fognak megszólaltatni, mint például a lant vagy a csembaló, amelyek csak zárt térben hangzanak jól.

Különlegesség még a Fesztivál idei kiadásában, hogy a Barokk Fesztiválzenekar kibővül a Kovács Gábor karnagy által vezetett Fesztiválkórussal.

A Régizenei Nyári Egyetem július 7-én reggel fél 10-kor kezdődik a Nagy István Művészeti Szakközépiskolában, és 12-én, a diákok kurzuszáró koncertjével ér véget. A kilenc kurzursa - furulya és fuvola, barokk oboa, barokk hegedű, ének, csembaló, lant és gitár, viola da gamba és basszus hangszerek, reneszánsz együttes és ütőhangszerek - még lehet jelentkezni. A résztvevők reggelente, reggeli tornaként, tánckurzuson is részt vehetnek, illetve délutánonként több témában is tartanak előadásokat, amelyeken nemcsak a nyári egyetem hallgatói vehetnek részt, hanem minden érdeklődő.

A fesztiválról és a nyári egyetemről részletes program a musicaantiqua.ro honlapon található - pontosított végezetül Filip Ignác.

Isán István Csongor, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere kiemelte, hogy idén a Fesztivál vizuális vonulattal is kiegészül. A Mikó-várban kiállítják a Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákjai által az Iskola Másként héten készített régizene témájú festményeket. Továbbá a Mikó-vár előtt óriásfotó-kiállítást láthatnak az érdeklődők az elmúlt évek régizene fesztiváljainak fényképeiből. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS