2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vásárhelyi Forgatag: már letették a jövő évi területfoglalási igényt

2013. szeptember 03. 17:00, utolsó frissítés: 17:06

A Vásárhelyi Forgatag szervezői sajtótájékoztatót tartottak kedden a rendezvény egyik Maros-parti helyszínén. A pozitív hangvételű értékelőn számadatokkal szolgáltak az első kulturális magyar napokként rendezett találkozóról, de már a jövő évi rendezvényről is szó esett.

Portik Vilmos főszervező nem csak arra büszke, hogy péntek, szombat, vasárnap esténként 8-10 ezer ember fordult meg a Forgatag esti koncertjein, de arra is, hogy a rendezvény öt napja alatt négyszer sikerült megtölteni a Kultúrpalotát, ami nem kis dolog. A számok bizonyítják, hogy nem csak a zenei eseményekre voltak kíváncsiak a vásárhelyiek, a középkori történelmi sétán csütörtök délelőtt 70 ember vett részt – méghozzá zuhogó esőben, másnap a barokk várostörténeti séta már 180 résztvevővel zajlott, s a szombati szecessziós sétára is több mint százan voltak kíváncsiak.

Szép számban vettek részt Spielmann Mihály zsinagógában tartott előadásán is, amelyen 400 hallgató volt. Hasonló tapasztalata volt Kilyén Ilka színművésznőnek is, aki a Bolyai téri unitárius templom tanácsterme helyett a templomban volt kénytelen megtartani Zsoltár az anyanyelvről című előadását, miután a hallgatóság nem fért be a tanácsterembe.

A TékaForgatag is szép számokat „hozott”: 18 standon több mint 700 történelmi témájú szépirodalmi és szakkönyvet vásároltak az első Történelmi Könyvek Vásárán, ám nem csak a vásáron, hanem az esti koncerteken is zsúfolásig telt a Teleki Téka udvara. A magyar filmeket biztosító FilmForgatagon két nap alatt 9 filmen csaknem 500 nézőt számláltak, sokszor még állva is „moziztak” az érdeklődők. „Mindezek olyan biztató adatok, amelyek bizonyítják, nem csak igény van a Forgatagra, de igazi szükséglet a magyar kulturális napok megszervezése. A családi programjaink gazdag kínálatára több száz anyuka és apuka kijött. Kifejezetten jó érzés volt annyi csetlő-botló gyermekben gyönyörködni” – fogalmazott Portik Vilmos.

Számadatokkal szolgált Kirsch Attila is, aki az első Marosvásárhelyiek Világtalálkozójának szervezését vállalta fel. Elmondta, bár nagyon „érdekes” időpontra, szombat délelőttre tették az eseményt és annak gáláját, mégis több mint ezer résztvevővel zajlott, ebből 703 regisztrált is. A regisztráltak 92 százaléka romániai, 5 százaléka Magyarországról jött, a maradék 3 százalék pedig Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Svédországból, Németországból Dubajból, Ausztráliából, Izraelből, Olaszországból, Görögországból, Angliából és Ausztriából. A résztvevők foglalkozás tekintetében 75 különböző területről érkeztek: volt köztük például hegymászó, határőr, légiirányító, dadus és háztartásbeli is. A résztvevők 39 százaléka volt nyugdíjas, 6 százaléka középiskolás, sőt 0,5 százaléknyi óvodás is. „Az első Marosvásárhelyiek Világtalálkozója kifejezetten Marosvásárhely-centrikus volt, ugyanis a hazaiak 87 százaléka itt is él” – zárta a számadatokkal tűzdelt beszámolóját Kirsch.

A sajtótájékoztatón Marosvásárhely alpolgármestere, Peti András a Vásárhelyi Forgatag román rendezvényeire tért ki, rámutatott, voltak román résztvevői is a programnak, és szerepelt a román nyelv is a Forgatagon, többek közt a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, valamint Koszika is énekelt románul a rendezvényen, de a várostörténeti séták alatt is volt lehetőség román fordítást igényelni. „Jövőre nézve erre még jobban odafigyelünk majd” – ígérte Peti.

A Forgatag fesztiváligazgatója, Soós Zoltán összefoglalva elmondta, látszott a rendezvényen, hogy rég vártak a marosvásárhelyiek „egy ilyen minden korosztályt felölelő vásáros fesztiválra, ahol otthon érezhetjük magunkat”.

Portik Vilmos hozzátette, bár megfelelő volt idén a Maros-parti helyszín, azért nem mondanak le Marosvásárhely köztereiről sem, éppen ezért már pénteken letette ő személyesen a területfoglalási igényt, amely alapján az idei főtér, Színház tér és Nyári színpad mellett a Liget használatát is kérvényezik 2014. augusztus 28-ától hétvégéig. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS