2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Linz és Vilnius Európa új kulturális fővárosai

2009. január 03. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

Az ausztriai Linz és a litvániai Vilnius vette át az Európa kulturális fővárosa címet 2009 január 1-jén. A litván fővárosban több mint 50 ezren ünnepelték egyszerre az új évet az Európai Kulturális Főváros megnyitó ünnepségével.

Jelen volt a 2008-as kulturális fővárosok, Liverpool és Stavanger küldöttje, a 2010-es EKF Pécs városát a magyar nagykövetség képviselte. Az ünneplőknek az sem szegte kedvét, hogy a kormány az utolsó pillanatban drasztikusan: negyven százalékkal megkurtította a programsorozat állami támogatását.

A megnyitó programjában zongorakoncert és a világ különböző részéből érkező ének- és táncművészek által bemutatott, fény- és tűzijátékkal színesített, látványos modern darab szerepelt. A Vilnius főterére, a székesegyházhoz megkomponált éjféli hang-, fény- és tűzijáték szintén a megnyitóprogram része volt.

Linzben is együtt ünnepelték a szilvesztert a kulturális fővárosi címmel: a várost átszelő Duna két partján mintegy 400 fős kórus válaszolt a tűzijáték fény- és hangeffektusaira egy kilenc képből álló előadás során. A hatalmas show nagyjából 130 ezer, a sarki hideggel dacoló résztvevő segítségével valósult meg a szervezők szerint.

Martin Heller, a programsorozat svájci koordinátora 68 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat, ebből a pénzből előreláthatólag 220 program valósul meg 2009 folyamán. A vilniusi programsorozat költségvetéséről egyelőre hallgatnak az illetékesek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS