2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csenddel a zene általi kínzás ellen

2009. január 03. 12:56, utolsó frissítés: 12:56

A Metallica és a Rage Against The Machine mostanában többször is megtette, hogy koncertjeit többperces néma csenddel kezdte. A csend a Zero DB (zéró decibel) mozgalom része, amely tiltakozik az ellen, hogy a rock- és popzenét foglyok pszichológiai kínzására használják fel.

A fenti együttesek, továbbá az AC/DC, Britney Spears és mások dalait évek óta használják lélektani nyomás kifejtésére Afganisztánban, Irakban, Guantánamón. Az Egyesült Államok nem is tagadja ezt a gyakorlatot.

Először Ricardo Sanchez, az Irakot megszálló amerikai csapatok parancsnoka engedélyezte a módszert 2003-ban felettesei jóváhagyásával, azóta guantánamói foglyok is tanúskodtak erről. Volt, akinek egy sötét cellában 20 napig bömböltették Eminemet és Dr. Dre-t - írta az El País című spanyol lap.

A hátborzongató ötlet Anthony Burgess Mechanikus narancs című regénye és főleg a belőle készült Stanley Kubrick-film kapcsán terjedt el a világ számos börtönében: ott ugyanis a gyilkos főhősön egyik áldozata úgy áll bosszút, hogy bezárja egy padlásszobába és Beethoven IX. szimfóniájával bombázza.

Már az 1970-es években chilei foglyok tanúskodtak az ENSZ emberi jogi bizottsága előtt a Pinochet-rezsim kínzókamráiban alkalmazott módszerről. A művészek azonban megelégelték, hogy dalaikat kínzásra használják fel, és a Zero DB mozgalmon keresztül akarnak tiltakozni. A kezdeményezők remélik, hogy hamarosan legalább 30 ezer csatlakozóval számolhatnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS