2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Social Error: "társadalmi túlélőshow" a kolozsvári színházban

2013. október 29. 15:43, utolsó frissítés: 15:43

November 3-án, vasárnap és november 4-én, hétfőn este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében a Szputnyik Hajózási Társaság és a Kolozsvári Állami Magyar Színház koprodukciójában létrehozott Social Error című előadásra kerül sor.


A Social Errort Bodó Viktor rendezte az Európai Színházi Unió felkérésére, amelynek társult tagja a Szputnyik Hajózási Társaság is.

A nemzetközi projektben a Szputnyik Hajózási Társaság mellett hat színház vesz részt öt európai országból: Schauspielhaus Graz (Ausztria), Staatstheater Mainz (Németország), Centraltheater Leipzig (Németország), Nemzeti Színház, Budapest (Magyarország), Kolozsvári Állami Magyar Színház (Románia) és Fondazione Teatro Due (Olaszország). Az előadás próbafolyamata Budapesten zajlott, a bemutatóra 2013. január 19-én került sor a grazi Schauspielhausban.A projekt kiindulópontja egy kérdés: miért nem tud az ember olyan társadalmi formát létrehozni, amelyben a többség boldogan tudna élni? A kérdésfelvetés már önmagában azt sejteti, hogy ez – az alkotók szerint – nem sikerült. Vagyis egy nagyon erős határozott kijelentés a világról.

Az előadás formailag egy „társadalmi túlélő-show”, amely egyszerre használja fel egy valóságshow, társasjáték, egy szociálpszichológiai kísérlet elemeit. Forgatókönyve tulajdonképpen akciósorrendeket és játékszabályokat tartalmaz, az előadás ötven százaléka improvizáció kötött játékszabályokkal és meghatározott idővel, a másik ötven százaléka pontosan rögzített, bepróbált kész jelenet. Mindegyik olyan egyszerű játékszabályok alapján játszott játék, adott esetben színészgyakorlat, amely színházi gesztusnyelven rímel egy-egy társadalmi formára, problémára, jelenségre. Vagy nem. Azt a néző dönti el, hogy mit lát bele.

Bodó Viktor rendező az előadás köré fikciós történetet talált ki. A játékosokat többfordulós casting során választották ki ebbe a társadalmi túlélő show-ba, ahol a tét, hogy ki nyeri meg a játékot, ki kapja meg az „Utolsó ember Grazban / Mainzban / Lipcsében / Pármában / Kolozsváron / Budapesten” rangot, és ezáltal ki kerül be a Nagy Játékba?A játékot egy showman vezeti és kommentálja végig, ő a Nagy Testvér, aki a feladatok teljesítése után a pontot osztja, vagy éppen a nézőket szavaztatja meg, hiszen az ő szimpátiájuk is számít. A játék alapcsapata a Szputnyik Hajózási Táraság tíz magyar játékosából áll, hozzájuk csatlakoznak a partnerszínházak helyi beszálló játékosai, vagy bevándorlók, akik jelentős hátránnyal indulnak, és a későbbiekben sem lesz jobb a helyzetük. Vagy ki tudja?

Minden partnerszínházban három-négy napot próbálnak, ezalatt adaptálják az előadás bizonyos pontjait a helyi viszonyokra és a játékba beszálló helyi színészekre. Minden helyszín új bemutató, minden helyszín kicsit új előadást ígér.

A Kolozsváron tartott két előadásban a Szputnyik Hajózási Társaság csapatában Kurta Niké, Király Dániel, Kárpáti Pál, Szabó Zoltán, Pető Kata, Jankovics Péter, Koblicska Lőte, Hajduk Károly látható.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatából Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Buzási András, Farkas Loránd, Imre Éva, Sigmond Rita és Viola Gábor vesz részt az előadásban. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS