2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Sony fogja forgalmazni A nagy füzetet Észak-Amerikában

2014. január 03. 13:32, utolsó frissítés: 13:32

A független filmek forgalmazásában világelső Sony Picture Classics vásárolta meg és mutatja be Észak-Amerikában Szász János Kristály Glóbusszal díjazott filmjét, A nagy füzetet.

A Sony Picture Classics forgalmazta korábban Woody Allen, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Richard Linklater, Pedro Almodovar és Michael Haneke nagysikerű alkotásait is - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap pénteken az MTI-vel.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium) a magyarországi születésű svájci írónő, Kristóf Ágota negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült filmje, A nagy füzet (Le Grand Cahier) főszereplője egy tízéves ikerpár, Gyémánt László és András amatőrszínészek alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

A nagy füzet nemzetközi premierje alkalmával elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint elnyerte a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon. Megkapta a franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon a diákzsűri díját is.

Szász János rendezése versenyben van a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért, ugyanis rajta van azon a kilenc külföldi filmet tartalmazó szűkített listán, amiből az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki hamarosan az öt jelöltet.
(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS