2024. március 2. szombatLujza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újrahasznosított csűrépületekkel lehet pályázni a Csík-Gyimes Naturpark Egyesületnél

2014. szeptember 26. 15:51, utolsó frissítés: 15:51

A Csík-Gyimes Naturpark Egyesület, együttműködve a Pogány-havas Kistérségi Társulással és a térségben tevékenykedő építészekkel (Esztány Győző, Tövissi Zsolt, Köllő Miklós) felhívást hirdet a Székelyföldi csűrök funkcióváltása témában.


Az egyesület keresi azokat a csűrtulajdonosokat, akiknek átalakított, azaz nem gazdálkodásra használt csűr van a tulajdonában. Elsősorban Csík, Gyimes és Kászonszék ilyen csűrjeit szeretnék felkutatni egy kiadványban való bemutatáshoz.

"Pályázati kiírásunk és a később megjelenő kiadványunk célja felhívni a figyelmet az átalakított csűrökre, illetve ötletadás azoknak a csűrtulajdonosoknak, akik az épületet gazdálkodásra már nem használják, ugyanakkor szívesen keresnének annak más funkciót. Abban kívánunk segíteni, hogy felelős döntéseket hozhassanak arról, hogy csűrjeiket faanyagként értékesítik, vagy mint falvaink identitását kifejező épített örökségét, megpróbálják megmenteni az enyészettől. Az átalakítás jellege, célja bármi lehet, sőt, minél változatosabb megoldásokat várunk, így például
lakást, panziót, sporttermet vagy kisipari műhelyt egyaránt keresünk a Csík Leader térség területéről, vagy akár Székelyföld más részeiről is" - áll a felhívásban.


Azokat a csűrtulajdonosokat szólítja meg felhívásunk, akik már átalakították a gazdasági épületeiket, "újrahasznosították" őket. Mindössze annyit kérünk, hogy telefonon diktálják be a tulajdonos nevét és telefonszámát, vagy írják meg emailben. Telefonszámaink: Jelentkezni a 0266 316 035 és 0728436483 telefonszámokon, valamint a molnar.judith@poganyhavas.ro és marton.melania@poganyhavas.ro e-mail-címeken lehet. Az első három betelefonáló értékes könyvet kap a Pogány-havas Kistérségi Társulástól. Jelentkezési határidő: október 25., 16 óra.

A jelentkezési határidő lezárása után a tulajdonos beleegyezésével lefotózzák az építményeket; egy építészekből álló bizottság döntése alapján a legötletesebb, legautentikusabb építmények pedig bekerülnek az egyesület kiadványaiba. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS