2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdődött a Filmtettfeszt: harmadszor is átadták a Sárga Csikó Díjat

2014. október 03. 13:25, utolsó frissítés: 13:25

A Sárga Csikó Díj átadásával megkezdődött a 14. Filmtettfeszt Magyar Filmnapok Kolozsváron, rögtön utána három nagyjátékfilmet is levetítettek.

A csütörtök délután megnyitón előbb Zágoni Bálint szervező lépett színpadra, és ismét elmondta, hogy két szempontból is szerencsésnek érzi magát. Egyrészt ugye a két-három szűkös esztendő után, amikor még az esti programba is jutottak rövidfilmek, idén végre sikerült nagyjátékfilmekkel kitölteni a főműsoridőt. Idén 9 nagyjátékfilmet, 4 dokumentumfilmet és számos rövidfilmet mutatnak be a fesztiválon. Másrészt azért is, mert újabb erdélyi helyszíneket sikerült bekapcsolni a fesztivál életébe, olyan városokat is, ahol nem üzemel állandó mozi. Kolozsvár mellett 9 erdélyi városban lesznek péntektől vasárnapig vetítések, Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Nagybányán, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Besztercén nézhet új magyar filmeket a mozikedvelő közönség.Üzent a közönségnek és a szervezőknek Horváth Anna alpolgármester is, megdicsérgette a szervezőket, mert szerinte sikertörténet minden újabb fesztivál, amit sikerül tető alá hozni. Majd Ketesdy Beátával azt is megüzente, hogy dicséretesnek tart minden olyan kezdeményezést, ami a film és a vászon életben tartását szolgálja. Végül pedig sok mozival eltöltött születésnapot kívánt a Filmtetteseknek.

Utána pedig átadták az első magyar játékfilmről elnevezett díjat, amit két évvel ezelőtt azért alapítottak, hogy elismerjék az olyan filmes személyiségek munkáját, akik jelentős mértékben segítik az erdélyi magyar filmesek pályáját. Korábban Durst György és Buglya Sándor kapta meg a díjat, idén pedig Muhi Andrásnak ítélték oda. Muhi produceri munkáját Felméri Cecília méltatta, akit az Inforg stúdió alapítójaként többek között Lakatos Róbertés Bertóti Attilá mellett szintén támogatott a producer.A laudációból többek között azt is megtudtuk, hogy Muhi mindig az értéket keresi, a filmgyártás minden fázisában tud hasznos tanácsokat adni a hozzá forduló alkotóknak, illetve Kolozsváron a Bulgakov spenótja a kedvenc kajája. A díjat Kósa András, a bukaresti Balassa Intézet igazgatója adta át, aki hirtelen a Kárpátokon túlra is meginvitálta a fesztivált.

Muhi a díj átvétele után csak annyit jegyezett meg, hogy igazán mondhattak volna róla valami rosszat is, majd felidézte az első találkozását az erdélyi filmgyártással. Elmondása szerint Durst György „követte el azt a hibát”, hogy elküldte vágni az Inforghoz Lakatos Robit. Onnan kezdve pedig nem volt megállás, jöttek a többiek is. A jelenre térve elmondta, Felmérivel és Lakatossal terveznek egy nagyjátékfilmet, Bertótival is szívesen találkozna már, Szőcs Petrával egy kisfilmen ötletelnek, de nagyon tetszik neki Visky Ábel is, akivel a jövőben szívesen együttműködne.Az ünnepség után Muhi tiszteletére levetítették Bertóti Attila Ariadné fonala című animációját, majd Szász Attila: A berni követ, Dyga Zsombor: Couch Surf, Bodzsár Márk: Isteni műszak című filmjét láthatta a közönség.

Pénteken 14:30-kor kezdődik a program, előbb a 11. Jameson CineFestről vetítenetek egy rövidfilmválogatást, majd erdélyi alkotók rövidfilmjeit lehet megnézni. 18 órától Sós Ágnes Szerelempatak című dokumentumfilmjét vetítik, utána pedig a rendezővel lehet találkozni. 20 órától vetítik Zomborácz Virág nagy sikerű, a Karlovy Vary-i filmfesztiválon is bemutatott Utóéletét, 22 órától pedig Kerékgyártó Yvonne Free Entry-je jön, ami után közönségtalálkozó is lesz. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS