2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagybányai Művésztelepet bemutató kiállítás, Erdélyben először látható műtárgyakkal

2008. április 29. 14:43, utolsó frissítés: 14:45

Május 8 és július 18 között lesz látható a Csíki Székely Múzeumban (Csíkszereda) a Nagybányai Művésztelepet bemutató kiállítás, mely a Magyar Nemzeti Galéria és a székelyföldi múzeumok gyűjteményéből származó válogatást tartalmaz.


Székelyföldön átfogó Nagybánya-kiállítás még nem volt, az érkező műtárgyak először lesznek láthatók Erdélyben. Ez azért is fontos, mert az erdélyi művészeti hagyomány egyik alapja a nagybányai művésztelep. A két világháború közötti művészek közül (akik további tanítványokat neveltek) hosszabb-rövidebb ideig dolgozott ott Nagy Imre, Szolnay Sándor, Mohy Sándor, Bene József, Szervátiusz Jenő is.

A csíkszeredai válogatás elsősorban az alapító nemzedékre koncentrál (Hollósy, Ferenczy, Réti, Thorma, Glatz, Iványi, Grünwald), ezért tőlük néhány mű a müncheni és párizsi előzményeket is bemutatja.

Ugyanakkor a kiállítás bemutatja a két világháború közötti időszak különféle „nagybányai” stílusait is (Szobotka a kubizmus eredményeit adaptálta, Aba-Novák Vilmos és Nagy Imre egyfajta neoklasszicizmust követett, míg mások, mint Thorma az impresszionista felfogás, Ziffer pedig a francia fauvizmus, illetve a német expresszionizmus felfogását követte). (nagybanya-art.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS