2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leonardo da Vincit ábrázoló arcképet találtak

2009. február 19. 09:04, utolsó frissítés: 09:04

Leonardo da Vincit ábrázoló, eddig ismeretlen portrét találtak Dél-Olaszországban. A hatvanszor negyven centiméteres, fára festett képet a Lucania tartománybeli Acerenzában fedezte fel Nicola Barbatelli középkori történelemre szakosodott kutató.

A kép valószínűleg a 16. században készült, de egyelőre nem lehet tudni, hogy Leonardo egy önarcképét, esetleg a firenzei Uffizi-képtárban őrzött Leonardo-arckép festője, Cristofano dell'Altissimo egy másik munkáját, vagy más alkotó Leonardo-képét találták meg.

A festmény azzal a hajviselettel ábrázolja a mestert, amellyel az Uffiziben őrzött Önarcképen is látható. A firenzei múzeum festményét egészen 1938-ig a reneszánsz mester művének tartották, a képről készített röntgenfelvétel azonban cáfolta, hogy Leonardo lenne az alkotó.

A most felfedezett festményt átadták Alessandro Vezzosinak, a mester szülővárosában, a toszkánai Vinciben található Leonardo-múzeum igazgatójának, aki 1980 óta kutatja a reneszánsz művész arcképeit. Már dolgoznak a festmény művészettörténeti elemzésén és annak kiderítésén, hogy a Firenzében őrzött alkotásnál korábban vagy később született. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS