2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ezt olvasták leginkább 2015-ben Székelyudvarhelyen

2016. január 14. 14:14, utolsó frissítés: 16:03

Ken Follett Évszázad-trilógiája (A titánok bukása, A megfagyott világ és Az örökkévalóság küszöbén) volt a legnépszerűbb kikölcsönzött könyv 2015-ben a székelyudvarhelyi városi könyvtárban. A második helyre Bánffy Miklós Erdélyi történet-trilógiája (Megszámláltattál..., És híjjával találtattál és Darabokra szaggattatol) került, míg a harmadikra Dragomán György Máglya című regénye - mondta el a Transindexnek Kovács Erzsébet, az intézmény könyvtárosa. Elmondása szerint az említett könyvekhez előjegyzés szükséges, és gyakorlatilag egész évben ki vannak kölcsönözve. "Sokkal kevesebbszer adtuk ki a könyveket, mint ahányszor kiadhattuk volna" - mondta.

A népszerű művek között volt még Khaled Hosseini Papírsárkányok, illetve És a hegyek visszhangozzák című művei. A fiatalok körében John Green Csillagainkban a hiba volt közkedvelt, míg a nők között a Jodi Picoult-könyvek (például: Törékeny, Tizenkilenc perc, Házirend) nagyon népszerűek. Folyamatosak ezekre is az előjegyzések. De természetesen olyan klasszikusok is vannak a legkedveltebb írók között, mint Agatha Christie, aki a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban is roppant népszerű.A házi olvasmányok közöl főleg a román kötelezők magyar fordításait keresik, például Liviu Rebreanu Ion c. regényének a magyar fordítása, illetve Camil Petrescu Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război c. regényének fordítása nagyon keresett. De lehet említeni Mihail Sadoveanu Baltagul c. kisregényének fordítását is. Ezekhez szintén csak előjegyzéssel lehet jutni.

"Ezekkel is problémáink vannak, mert a meglévő példányaink már elrongálódtak, és nem tudjuk újra megvásárolni ezeket. Nem kapjuk meg a könyvesboltban, pedig igény lenne rá" - mondta Kovács. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS