2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bukarestben és Nagyszebenben koncertezik Fekete-Kovács Kornél és a Modern Art Orchestra

2016. május 18. 14:11, utolsó frissítés: 14:11

Először lép fel Romániában a világhírű big-band, a Modern Art Orchestra, amely Fekete-Kovács Kornél vezetésével a magyar jazz-iskola kiemelkedő képviselője. Május 24-én és 26-án két koncertre kerül sor Bukarestben és Nagyszebenben.

"A Modern Art Orchestra csodát művel, és a varázspálcát a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél tartja a kezében. Azt gondolná a hallgató, hogy valamiféle telepatikus képesség működik a zenészek között. Mi több, a zenekar szinte bármilyen stílusban megszólal, nyitottak a különféle megközelítésekre, és hihetetlen alázat van bennük a szólista és a karmester iránt. Övék a zene varázslata" - írja róluk Rhoda Scott.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében 2016. május 24-én 19.00 órától Fekete-Kovács Kornél és a Modern Art Orchestra Bukarestben, a Román Szépművészeti Múzeum Auditórium teremében (Ştirbei Vodă u. 1.) vendégszerepel, majd a nagyszebeni jazzfesztiválon képviseli a magyar jazzt, ahol 2016. május 26-án a Thália teremben (Nagyszeben, Cetăţii 3-5.) koncertezik 21.00 órai kezdettel.

Az együttes Bartók Béla Allegro Barbarójának átiratával nyitja a koncertet, majd az együttes néhány tagjának (Cseke Gábor, Subicz Gábor, Ávéd János, Bacsó Kristóf) szerzeménye következik, illetve örökzöld jazz sztenderdek a Modern Art Orchestra sajátos egyéni feldolgozásában és előadásmódjában.
Fekete-Kovács Kornél 2005 októberében alapította a Modern Art Orchestra big band formációt, amelynek azóta is ő a művészeti vezetője, állandó szerzője és szólistája. A tíz éve sikeresen működő együttes a kortárs magyar klasszikus zene és jazz bemutatását, népszerűsítését és új zenekari darabok születésének inspirálását tűzte ki céljául. A MAO alapítása óta kizárólag kortárszenei repertoárral rendelkezik, amely évről évre növekszik, elsősorban a zenekar körül tevékenykedő szerzőknek köszönhetően, akik az együttes létezését is elegendő inspirációnak érzik a komponáláshoz.

Az elmúlt tíz év alatt a huszonegy tagú zenekar népszerűvé vált Magyarországon és a nemzetközi zenei életben is. Magyarországot képviselve zenéltek már Kínában is, 2015 novemberében másodszor készülhettek amerikai turnéjukra. 2014-ben Ennio Morricone a MAO-val indította európai turnéját, mindeközben a zenekar a jazzélet kiválóságaival és megannyi világsztárral dolgozott már együtt: többek között David Liebmannel, Adam Nussbaummal, Sherry Williams-szel, Mike Garsonnal.

"Javasolták nekem a Modern Art Orchestrát. Nagyon jónak találtam a zenekart, és az elmúlt napok próbái során is bebizonyosodott, hogy kiválóan dolgoznak, odafigyelnek, összpontosítanak, rendkívül magas színvonalon zenélnek és elhivatottak. Elégedett vagyok ezzel a választással. Hárman kifejezetten azért jöttünk el Budapestre, hogy meghallgassuk a zenekart, és rendkívül elégedettek voltunk velük" - nyilatkozta Ennio Morricone.

A Magyar Hírlap 2014. február 13-án ezt írja a MAO berlini szerepléséről: Mivel éppen most zajlik ugyanott a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, ezért számos hollywoodi híresség tette tiszteletét a koncerten, ahol tizennégyezer ember állva tapsolta vissza újra és újra a Maestrót és a magyar zenészeket. Az ünneplők között a VIP-páholyban több világsztár is feltűnt, többek között George Clooney és Christian Bale, akik szó szerint hangot adtak elragadtatásuknak.

Az együttes romániai fellépése az NKA támogatásával valósul meg. Partner: SibiuJazzFestivál. A bukaresti koncertre jegyek a iabilet.ro hálózatban kaphatók. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS