2021. október 24. vasárnapSalamon
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kihagyhatatlan a ma esti Erkel-opera és a 3D-vetítés a Kolozsvári Magyar Napokon

2016. augusztus 19. 13:35, utolsó frissítés: 13:35

A 7. Kolozsvári Magyar Napok ötödik napján, pénteken, augusztus 19-én Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulóját ünnepeljük; a nap folyamán a jubileumhoz fűződő eseményekkel várjuk az érdeklődőket, majd közös esti ünneplésre invitálunk mindenkit a Főtérre, ahol a 21 órától kezdődő gálaest egy kivételes előadással, a Kolozsvári Magyar Opera Erkel Ferenc Hunyadi László című szabadtéri ősbemutatójával, és 22:10 órától a Szent Mihály templomot bevonó, 3D-s épületvetítéssel (videomapping) tetőzik.


Erkel Ferenc operáját Selmeczi György rendezésében, Jankó Zsolt vezénylésével láthatják a kolozsváriak. A Hunyadi László a leendő király, Mátyás bátyjának tragikus történetét dolgozza fel, többek között a politikai indíttatású gyilkosság, az összetartozás és a nemzet sorsa alakulásának kérdését tárgyalja. Selmeczi György így nyilatkozik az előadásról.

„A Hunyadi-mitológiának óriási szerepe van a magyar néplélekben, a magyar történelmi tudatban; egyszerre szimbolizálja a magyarság hősi szerepvállalását az európai történelemben (János), a nemzeti ellenállást az idegen befolyással szemben (László), és a magyar igazságérzetet, politikai bölcsességet (Mátyás). Nem véletlen, hogy a már-már folklorizálódott Hunyadi-motivika meghatározója lett a magyar nemzeti romantika művészetének. Mátyás születése révén Kolozsvár is a mitológia részévé vált, s aki mélyebben belegondol a történelmi események fordulataiba, láthatja: László kivégzése Mátyás trónralépésének tragikus premisszája lehetett. Szülővárosom felkérése a Hunyadi-opera sűrített színrevitelére, mégpedig a Mátyás-szobor árnyékában: visszautasíthatatlan. László áldozata – melyből Mátyás regnálása születik –, messze túlmutat a puszta történeti tényeken, erkölcsi sugallata máig érvényes. A Kolozsvári Magyar Opera az elmúlt huszonöt évben egyedülálló módon gondoskodott az Erkel-életmű gondozásáról. Remélem, a főtéri előadás méltó az előzményekhez, és a rendkívüli helyszínen is érvényes képet ad Erkel művészetéről, dallaminvenciójáról, az opera drámai sodrásáról. A kiváló művészekből álló szereposztás magáért beszél.”

A Kolozsvári Magyar Opera művészeivel együtt lép színpadra Miklósa Erika Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar koloratúrszoprán opera-énekesnő, akit Gara Mária szerepében láthatunk majd a főtéri produkcióban. A ma már világhírű énekesnő nemzetközi elismerését Mozart Varázsfuvolájának Éj királynője szerepe hozta, több mint háromszáz előadásban énekelt, három évig New York-i Metropolitan operaház tagja volt.

Az opera címszerepét Pataki Adorján énekli, Hunyadi Mátyás szerepében Szabó Levente lesz látható, további szerepekben: V. László, magyar király – Barta Lóránt, Cillei Ulrik, kormányzó – Szilágyi János, Szilágyi Erzsébet – Vigh Ibolya, Gara Miklós, nádor – Sándor Árpád, valamint Rozgonyi szerepében Ádám János. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs, hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre, korrepetitor: Incze G. Katalin, Nagy Ibolya, súgó: Kostyák Júlia, ügyelő: Venczel Péter.

Az ünnepi operabemutató után Bordos László Zsolt (Bordos.ArtWorks) brassói születésű, Budapesten élő 3D-művész és art director épületvetítését (videomapping) láthatják a kolozsváriak. A nemzetközileg elismert művész több világváros ikonikus épületére készített már architekturális vetítést, Párizs, Dubai, Budapest, Genéve, Mexikóváros és Prága után Kolozsvár főterén, a Szent Mihály templom felületét inspirációként használva fogja elkápráztatni az érdeklődőket.

„A néző nem tudja a megszokott módszereivel értelmezni a látottakat, az érzékei cserben hagyják (hiszen a vetített kép módosítja a vetített felületet). A vetítés kizökkenti a nézőt a megszokott érzékelési és észlelési sémáiból, új értelmezési folyamatra készteti! Meggyőződésem, hogy a tárgy- és épületvetítés túlmutat a technikai kuriózum kategóriáján. Egy olyan új vizuális nyelvről van szó amely képes megszólítani a ma emberét!”, írja Bordos a 3D-s épületvetítések kapcsán.

A feledhetetlen, életre szóló élmény garantált a szülinapját ünneplő kincses város Főterén, a 7. Kolozsvári Magyar Napokon. Ahogy Oszkár is mondaná: kár lenne kihagyni! (KMN közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS